Gezonde Dieren
BLOG VOOR DIERENARTSEN
BLOG VOOR DIERENARTSEN
We werden gecontacteerd door een gastenboerderij met zieke konijnen. Er was sprake van een duidelijk ziekteverloop, met verminderde eetlust en sterk vermageren over een periode van dagen met de dood tot gevolg. De dieren werden op regelmatige basis behandeld voor endoparasieten. Het meest recent gestorven konijn werd bij DGZ binnenbracht voor onderzoek.
Het dier was cachectisch met sereuze atrofie van de vetreserves. Opvallend was de aanwezigheid van multipele wit-gele caseuze nodules tot verdikkingen in de milt, lever, mesenteriale lymfeknopen (foto 1). Deze werden ook teruggevonden in de wand van de maag en het colon.
Foto 1: Overzichtsfoto van het abdomen met nodulaire veranderingen in de milt, lever en mesenteriale lymfeknopen. De wand van het colon (oranje asterisk) en maag (zwarte asterisk) zijn eveneens verdikt.
Op de lever en de milt werd er een aerobe bacteriële cultuur uitgevoerd. Uit beide organen werd Yersinia pseudotuberculosis geïsoleerd. Het histologisch onderzoek van de aangetaste organen toonde dat de caseuze nodules eigenlijk (pyo)granulomen zijn (foto 1).
Foto 2: Histologie van de lever; detail van een (pyo)granuloom; dit wordt gekenmerkt door centrale necrose (zwarte pijl), omgeven door een ontstekingsreactie met fibrosering (blauwe pijl) (HE-kleuring, vergroting 100x).
De natuurlijke gastheren van Yersinia pseudotuberculosis zijn knaagdieren en vogels. Dieren worden besmet door orale opname van de met de bacterie besmette faeces in het water of het voeder. De kiem is eveneens wijdverspreid in de bodem. De meeste zoogdieren kunnen ziek worden na besmetting en kunnen nadien dragerdieren worden. Deze dragers kunnen in periodes van stress opnieuw een besmettingsbron vormen van Yersinia sp.
Auteur: Nermin Caliskan