Gezonde Dieren
BLOG VOOR DIERENARTSEN
BLOG VOOR DIERENARTSEN
In 2019 onderzocht DGZ, dankzij de financiële steun van het FAVV, ruim 4000 abortusdossiers van rundveebedrijven. In het kader hiervan lijkschouwden we meer dan 3600 foetussen. Elke abortus betekent een financieel verlies voor de veehouder. Verder onderzoek om de oorzaak op te sporen – en vervolgens aan te pakken – is dus belangrijk. In dit artikel geven we u een overzicht van de oorzaken vastgesteld binnen het abortusprotocol 2019.
Tijdens de sectie kon in ongeveer 22% van de gevallen reeds een oorzaak van abortus vastgesteld worden (zie grafiek 1). Het ging voornamelijk over marmering van de achterhandspieren, meerlingdracht en macroscopisch waarneembare bacteriële (of mycotische) abortus.
Grafiek 1: overzicht sectie (in %)
Foto’s: bacteriële abortus, beleg placenta, mycotische abortus, congenitale afwijkingen
Stenose t.h.v. jejunum met Schistosoma reflexum
volledige occlusie van het lumen
met overvulling proximaal deel
maagdarmstelsel
Thoraco-abdominale ectopia cordis
Placentitis: verdikt aspect van de placenta
Bacteriële abortus: perihepatitis, pleuritis
Mummificatie
Alle foetussen met afwijkingen die in de richting van Schmallenbergvirus (SBV) wijzen, worden binnen het abortusprotocol getest op dit virus, alsook op het blauwtongvirus (BLTV). In 2019 werd een 160-tal foetussen onderzocht. Geen enkele PCR-test voor BLTV tekende positief, maar voor SBV waren er een 20-tal positief. In 2018 daarentegen tekende slechts 1 van de 60 onderzochte foetussen positief voor het SBV.
In 2019 was een kleine 15% van alle onderzochte serumstalen positief voor Neospora-antistoffen, tegenover 15% in 2018. Slechts 0,14% van de foetussen was positief voor BVD-antigen. Dankzij het BVD-bestrijdingsprogramma is het aantal BVD-gevallen sterk gedaald: van 2,5% in 2013 naar 0,14% in 2019.
Ook bacteriologisch en mycologisch onderzoek leverde ons heel wat diagnoses op. Op basis van de culturen ingezet op de lebmaag, konden we volgende conclusies trekken:
In het kader van het abortusprotocol werd in 77 gevallen een seleniumonderzoek ingezet. Het seleniumgehalte was maar liefst 69 keer te laag. Dit ligt ongeveer in dezelfde grootteorde als de resultaten van 2018.
De PCR-abortuskit werd in totaal 145 keer aangevraagd. Deze was tweemaal positief voor Salmonella. Chlamydia sp., Leptospira sp. en Anaplasma phagocytophilum werden in geen enkel staal teruggevonden.
De PCR voor Q-fever werd 76 maal ingezet en was 20 keer positief. Gelukkig werd brucellose in 2019 geen enkele keer aangetroffen bij een abortusprotocol.
Auteur: Evelien Forrez