Gezonde Dieren
BLOG VOOR DIERENARTSEN
BLOG VOOR DIERENARTSEN
Een van de gestorven dieren werd opgehaald voor autopsie en de regiodierenarts van DGZ ging ter plaatse voor een bedrijfsbezoek.
Tijdens het bedrijfsbezoek werden nog drie zieke koeien aangetroffen. Typisch was het beeld van apathie, gestrekte kop en licht gesperde muil met abdominaal ademen. Op auscultatie was niks te horen, zelfs geen ademgeluid. Via een longechografie kon de dierenarts een massieve consolidatie van de longen links en rechts, zowel craniaal als caudaal vaststellen. Op basis van de echografie was er een sterk vermoeden van aanwezigheid van pleuritis en subpleuraal emfyseem. Van de drie zieke koeien werd een broncho-alveolaire lavage (BAL) uitgevoerd voor verder diagnose via PCR.
Op lijkschouwing van het opgehaalde dier werd op de longen bilateraal een sterk uitgesproken hemorragisch necrotiserende pneumonie met aanwezigheid van dik fibrineus beleg vastgesteld. (foto 1 en 2). Subpleuraal alsook interstitieel was er sterk uitgesproken emfyseem met ter hoogte van beide caudale longhelften ook bulleus emfyseem.
Histologisch was er een beeld van uitgesproken necrohemorragische fibrinosuppuratieve pleuropneumonie waarbij de aanwezigheid van oat cells (foto 3) sterk suggestief is voor een infectie met Mannheimia haemolytica.
Via de PCR-test voor de zeven ademhalingspathogenen, uitgevoerd op longweefsel, werd Mannheimia haemolytica zeer sterk gedetecteerd. Andere pathogenen werden niet aangetroffen. Bacteriologisch onderzoek van de long leverde een reincultuur van Mannheimia haemolytica op. Volgens het antibiogram was die gevoelig voor de meeste eerste keuze antibiotica.
Ook in de PCR op de BAL’s van de drie levende koeien met symptomen werd Mannheimia haemolytica gedetecteerd, naast Pasteurella multocida.
Op het bedrijf werden de zieke dieren verder behandeld met penicillinepreparaten. Er kwamen geen nieuwe gevallen bij. Er werd geadviseerd om preventief een breed vaccinatieprotocol tegen Mannheimia haemolytica op te starten bij het jongvee en het volwassen vee.
Uit eerdere uitbraken van acute Mannheimia haemolytica pneumonie bij volwassen melkvee in Vlaanderen en Nederland, kon dikwijls een recente stressfactor in de koppel als risico en trigger aangeduid worden, bijvoorbeeld de aankoop van nieuwe dieren of de verhuis naar een nieuwe stal. Op dit bedrijf konden we tot dusver geen dergelijke stressfactor identificeren.
Foto 1: Hart-longpakket in situ: fibrineus beleg ter hoogte van hartzakje en longen (groene pijlen), aanwezigheid van subpleuraal emfyseem (blauwe pijlen).
Foto 2: Aanwezigheid van necrosehaarden (groene pijl) ter hoogte van het longparenchym.
Foto 3: Gedegenereerde leucocyten met een elongatie van de nuclei (gestroomde kernen) of ‘oat cells’ (rode pijltjes).
Auteurs: Koen De Bleecker, Evelien Forrez en Jozefien Callens