Gezonde Dieren
BLOG VOOR DIERENARTSEN
BLOG VOOR DIERENARTSEN
Onlangs werd er een stier van 8 maanden oud opgehaald voor autopsie. Er was geen anamnese aanwezig.
Bij het overlangs insnijden van de slokdarm werd distaal, voor de thorax, een cirkelvormige necrose over de gehele diameter van de slokdarm opgemerkt. Craniaal van dit letsel was de mucosa van de slokdarm roze, distaal van deze obstructie was de mucosa bleek (foto 1). Hoewel dit beeld suggestief is voor lokale compressienecrose kon de oorzaak hiervan niet direct teruggevonden worden (o.a. vreemd voorwerp). De pathogenese van dergelijk letsel wordt geassocieerd met anemie die optreedt ten gevolge van de druk.
Foto 1: Overlangs ingesneden slokdarm. T.h.v. de gele rechthoek is de druknecrose t.h.v. slokdarmmucosa zichtbaar.
Bij verdere inspectie bleek de pens (foto 2) meerdere, grote stukken aardappel te bevatten.
Foto 2: Geopende pens: groene ruwvezelige inhoud met hierin enkele grote stukken aardappel (pijlen).
Histologisch werd er een oesophagitis en perioesophagitis gezien. Er was een oppervlakkige necrose met massieve aanwezigheid van neutrofielen en bloedingen die ook tussen de diepe spierlagen en zelfs tot in het vetweefsel rond de slokdarm zichtbaar waren (foto 3 en 4).
Figuur 3: Haematoxyline-eosinekleuring van de wand van de slokdarm op de plaats van necrose: ter hoogte van de spierlagen zijn er naast bloedingen ook meerdere neutrofielen (*) op te merken met meerdere spiervezels met secundaire degeneratie/necrose.
Figuur 4: Haematoxyline-eosinekleuring van de wand van de slokdarm op de plaats van necrose: ter hoogte van het vetweefsel (*) rond de slokdarm is er eveneens een ontstekingsinfiltraat op te merken.
Op basis van onze bevindingen besloten we dat de letsels in de slokdarm geassocieerd konden worden met het doorslikken van te grote stukken aardappel waardoor deze vast kwamen te zitten in de slokdarm, net voor de slokdarm in de thoraxholte verdwijnt. De letsels waren van die aard dat ze een uitgesproken ontsteking en necrose van de slokdarm hadden veroorzaakt.
Bij paarden en runderen kan deze pathologie oorzaak zijn van meerdere complicaties, zoals aspiratie en septische pneumonie. Dergelijke problemen, voornamelijk als deze chronisch zijn (meer dan 24 uur durend), kunnen leiden tot druknecrose van de mucosa (zie ons geval), en bij een obstructie en druk over de gehele doorsnede van de wand een strictuur veroorzaken.
Soms kan dit resulteren in een slokdarmruptuur. Cervicale ruptuur kan leiden tot gelokaliseerde cellulitis of septicaemische mediastinitis of pleuropneumonie. Intrathoracale ruptuur is meestal dodelijk.
Door de vorm en ligging van de slokdarm zijn er drie predispositieplaatsen voor obstructie:
Auteurs: Stefan Roels en Emily Rolly