Gezonde Dieren
BLOG VOOR DIERENARTSEN
BLOG VOOR DIERENARTSEN
Een geaborteerd veulen werd samen met de navelstreng en de placenta bij DGZ binnengebracht voor verder onderzoek. Het veulen was geaborteerd na een drachtduur van ongeveer 10 maanden. De merrie vertoonde reeds enkele maanden een zwelling van de uier.
Zowel de navelstreng als de aanleg van de organen waren normaal. Ter hoogte van het allantochorion werd een goed afgelijnde, multinodulaire, grote (26 x 13 cm) massa opgemerkt met spekkig aspect (foto 1 en 2). Er werd een monster van deze massa genomen voor histopathologisch onderzoek. De rest van de placenta vertoonde geen duidelijke afwijkingen.
Een mix van lever en milt werd doorgestuurd naar een extern labo voor moleculair onderzoek naar Streptococcus equi subsp. Zoöepidemicus, Coxiella burnettii, EHV-1, EHV-4, Leptospira en EVA. Geen enkel van deze infectieuze agentia werd teruggevonden. Een aerobe cultuur van de milt werd ingezet maar was negatief voor pathogenen.
Histologisch onderzoek van deze massa toonde een grote hoeveelheid fibreus stroma waarin zich meerdere cysteus gedilateerde klieren bevonden die gevuld waren met een eosinofiel secreet en soms een ontstekingsinfiltraat. Deze klierachtige structuren werden afgelijnd door een eenlagig kubisch epitheel dat soms sterke afplatting vertoonde. Multifocaal in het stroma waren er mucine deposities en beperkte ontstekingsinfiltraten aanwezig.
Histologisch kwamen deze letsels overeen met een focale adenomateuze hyperplasie van het allantochorion. Deze letsels worden in de literatuur geassocieerd met chronische placentitis bij de merrie en kunnen variëren van letsels onzichtbaar voor het blote oog tot grote massa’s zoals in dit geval. Het gaat dus niet om een echte tumorale massa maar eerder om een hyperplastische verandering van het weefsel onder invloed van chronische inflammatie.
Het vroegtijdig “opuieren” van de merrie, zoals opgemerkt werd door de eigenaar, is ook typisch voor placentitis en een dreigende vroeggeboorte.
Een vermoedelijk chronische placentitis met uitgebreide focale adenomateuze hyperplasie van de placenta tot gevolg, lag vermoedelijk aan de basis van het aborteren van dit veulen. Gezien de grote omvang van het letsel had deze mogelijk ook een negatieve invloed op de zuurstofoverdracht tussen moeder en veulen.
Foto 1: Allantochorion (witte pijl, besmeurd met stro uit stal) met grote, multinodulaire massa (witte ovaal).
Foto 2: Close-up van ingesneden massa met vast, spekkig aspect.
Auteur: Veronique Saey