Gezonde Dieren
BLOG VOOR DIERENARTSEN
BLOG VOOR DIERENARTSEN
Drie acuut gestorven vleeskonijnen werden binnengebracht voor autopsie. Er was een vermoeden van pasteurellose.
Bij twee konijnen was er een beetje bloed aanwezig ter hoogte van de neus. Beide dieren hadden een ernstige pneumonie met pleuritis. Bij één dier was er een beeld van een eerder hemorrhagisch-necrotiserende pneumonie (foto 1). Het andere konijn vertoonde een beeld van een fibrinopurulente pneumonie met pleuritis (foto 2). Eén van deze dieren had ook pericarditis. Histologisch onderzoek toonde een beeld van diffuse necrosuppuratieve bronchopneumonie met pleuritis en aanwezigheid van bacteriën. Bij het derde konijn was er vooral een beeld van acuut longoedeem.
Van de beide longen met pneumonie werd een aerobe cultuur ingezet, deze waren beiden positief voor Pasteurella multocida.
Pasteurella multocida is een frequent voorkomend bacterieel pathogeen bij konijnen, zowel bij vlees- als hobbykonijnen. Het is een complexe bacterie met een duidelijke antigene variatie. Symptoomloze dragers zijn mogelijk.
De infectie start in de bovenste luchtwegen en kan van daaruit spreiden naar de bronchi (aerogeen), het middenoor (buis van Eustachius), de bloedbaan (hematogeen) of via dekking (venerische verspreiding). Het ziektebeeld kan dus sterk variëren, gaande van een purulente rhinitis, otitis media, conjunctivitis en bronchopneumonie tot infecties van het geslachtsstelsel met abortus en neonatale sterfte tot gevolg. Ook septicemie is mogelijk.
Eenmaal het moederdier geïnfecteerd is, kan bronchopneumonie al optreden bij nestjongen van drie à vier weken oud. Bronchopneumonie kan variëren van een gelokaliseerde cranioventrale pneumonie tot een acute necrotiserende fibrinopurulente of hemorrhagische bronchopneumonie.
Predisponerende factoren voor het ontwikkelen van pasteurellose zijn koude, slechte ventilatie, stress, onvoldoende hygiëne en overbezetting. Pasteurellose is een zoönose. Letsels bij mensen worden vooral gezien na bijt- en krabincidenten.
Bestrijding van de aandoening bestaat uit het verwijderen van zowel dragers als dieren met ziektesymptomen, een antibioticabehandeling en vaccinatie.
Foto 1: Hemorragisch-necrotiserende pneumonie met pleuritis
Foto 2: Fibrinopurulente pneumonie met pleuritis
——-
Auteur: Veronique Saey