Gezonde Dieren
BLOG VOOR DIERENARTSEN
BLOG VOOR DIERENARTSEN
De laatste twee maanden merken we in de autopsiezaal meer gevallen op van equiene herpesvirus type 1 (EHV-1), één van de verwerkers van rhinopneumonie. Het virus kan ook aanleiding geven tot zenuwstoornissen, of zoals in deze gevallen, abortus.
Typisch treedt er abortus op in het laatste trimester (9-11 maanden), maar het virus kan ook zorgen voor doodgeboorte of de geboorte van zwakke veulens. Soms betreft het een individuele abortus, maar ook een abortusstorm kan optreden.
Geaborteerde veulens die binnenkomen bij DGZ in het kader van het abortusprotocol worden onderworpen aan een macroscopische beoordeling. Hierbij worden er stalen van organen gecollecteerd voor vervolgonderzoeken (meestal PCR). Door onze nauwe samenwerking met het labo van PathoSense® kan er sinds kort eveneens gebruik gemaakt worden van nanopore sequencing (Oxford Nanopore Technologies), waarmee zowel (acute) virale als bacteriële infecties opgespoord kunnen worden.
In een groot deel van de gevallen waarbij de PCR- en/of de PathoSense-uitslag positief is voor EHV-1, kunnen ook tijdens de beoordeling van de organen van de foetus al kleine bleke zones van necrose teruggevonden worden in de longen, lever (foto 1) of thymus. Histologisch worden deze dan gekenmerkt door epitheliale necrose, al dan niet met de aanwezigheid van intranucleaire virale inclusies (foto 2).
Foto 1: Overzicht van de long en de lever. Bij deze foetus zijn er in de lever meerdere wit-gele kleine zones van necrose (multifocaal verspreidingspatroon).
Foto 2: Histologie van de lever met necrose van de hepatocyten. Aan de randen van de necrose, waar de hepatocyten nog duidelijk herkenbaar zijn, zijn er vaak basofiele intranucleaire virale inclusies aanwezig. Enkele van deze worden aangeduid met zwarte pijlen.
(bron: Equi Focus Point Belgium)
Auteur: Nermin Caliskan