Gezonde Dieren
BLOG VOOR DIERENARTSEN
BLOG VOOR DIERENARTSEN
Regelmatig krijgen we karkassen of orgaanstalen binnen van pluimvee met de vraag om een diagnose/doodsoorzaak vast te stellen. Zoals vaak bij diagnostiek, is het stellen hiervan afhankelijk van en gebaseerd op het vaststellen van verschillende zaken, zowel macroscopisch als microscopisch. In dit kader wordt ons soms gevraagd om een onderscheid te maken tussen de ziekte van Marek (MDV) en lymfoïde leukose (LL).
Aangezien het bij beide infecties gaat om een proliferatie van lymfoïde cellen met eenzelfde macroscopisch aspect is dit niet altijd een makkelijke opgave. In dergelijke gevallen zijn er een aantal belangrijke parameters die gecontroleerd moeten worden vooraleer men uitsluitstel kan geven. Hoe meer parameters men kan controleren, des te zekerder men kan zijn van de diagnose.
Enkele macroscopische letsels:
Fig. 1: Lever en milt van een haan met Marek:
Lever (A): meerdere oppervlakkige en diepe witte spekkige haarden;
Milt (B): groot opgezette milt met meerdere oppervlakkige en diepe witte spekkige haarden (pijl).
Fig. 2: Kop van kip met duidelijke letsels (knobbelige verdikkingen) van de cutane vorm van Marek ter hoogte van de huid en kopversierselen (pijlen).
Enkele microscopische letsels:
Fig. 3: Histopathologisch beeld van de Nervus Ischiadicus (A) en nier (B) (hematoxyline-eosinekleuring):
(A): aanwezigheid van rondcellen focaal in de zenuw en duidelijke “cuffing” van lymfoïde cellen rond de zenuw zorgt ervoor dat deze macroscopisch is verdikt: pathognomonisch voor Marek infectie;
(B) diffuse infiltratie van een pleomorfe lymfocytaire populatie tussen de niertubuli.
Marek is een regelmatig optredende lymfo-proliferatieve ziekten bij (voornamelijk) kippen, gekarakteriseerd door mononucleaire cellulaire infiltraten in perifere zenuwen en meerdere andere organen en weefsels, inclusief de iris en de huid. De ziekte wordt veroorzaakt door een herpesvirus (Gallid herpesvirus type 2).
Lymfoïde leukose is een lymfoom veroorzaakt door het aviaire leukosevirus (ALV) en, onder bepaalde condities, door reticulo-endotheliose virus (REV) in kippen ouder dan 16 weken. Bij deze aandoening vertonen de kippen grote tumoren in de bursa van Fabricius, zijn de tumorcellen uniform en blastvormig en voornamelijk van het B lymfocyt-type met expressie van IgM.
Het is daarom van belang om enerzijds tijdens de autopsie het kadaver goed te controleren op de verspreiding van de letsels evenals de betrokkenheid van bepaalde weefsels. Anderzijds is histologisch onderzoek belangrijk om de aanwezigheid van lymfoïde cellen, evenals hun aanwezigheid in de verschillende weefsels, te confirmeren. Finaal kan men ook een beroep doen op een immunohistochemische kleuring om te differentiëren of het voornamelijk om B- of T-cellen gaat.
Auteurs: Stefan Roels en Nermin Caliskan