Gezonde Dieren
BLOG VOOR DIERENARTSEN
BLOG VOOR DIERENARTSEN
Een hobbyhouder met verhoogde sterfte bij zijn kippen bood enkele dieren aan voor autopsie bij DGZ. Naast toegenomen mortaliteit werden voornamelijk respiratoire problemen en periorbitaal oedeem vastgesteld.
Op autopsie zagen we vooral een fibrineus beleg ter hoogte van de larynx en trachea. De trachea bevatte bloedstolsels en had een sterk gestuwde mucosa (foto 1). Histologisch onderzoek van de trachea toonde veel eosinofiel necrotisch materiaal met centraal aanwezigheid van syncytia met intranucleaire eosinofiele virale inclusies (foto 2).
Infectieuze laryngotracheïtis of ILT is een besmettelijke, respiratoire aandoening bij kippen. De ziekte komt wereldwijd voor en wordt veroorzaakt door een herpesvirus, meer bepaald het Gallid herpesvirus type 1.
Milde infecties veroorzaken lichte ademhalingsproblemen en conjunctivitis. In erge gevallen is er dyspnee met open bek ademen en sterfte. De ergheid van de symptomen kan ook verschillen naargelang de stam, de vaccinatiestatus van de dieren, en het al of niet aanwezig zijn van andere pathogenen, enz.
Op autopsie worden er vooral letsels ter hoogte van de larynx en trachea vastgesteld. De letsels variëren van milde hyperemie van de mucosa tot aanwezigheid van geel fibrineus beleg met soms volledige occlusie van het trachealumen.
Histologisch onderzoek toont necrose en loslating van het trilhaarepitheel, infiltratie door heterofielen en aanwezigheid van intranucleaire eosinofiele virale inclusies.
Naargelang de ergheid van de symptomen kunnen onderstaande pathogenen gelijkaardige symptomen en letsels veroorzaken: difteroïde vorm van pokken, Newcastle Disease, Aviaire Influenza, infectieuze bronchitis en aspergillose.
Er is geen behandeling mogelijk bij een ILT-uitbraak. Bij preventie ligt de focus op vaccinatie en bioveiligheid. Commercieel pluimvee (vermeerderingspluimvee en leghennen) wordt vrijwel standaard gevaccineerd tijdens de opfok.
Foto 1: Geopende trachea: sterke stuwing van de tracheamucosa.
Foto 2: Aanwezigheid van veel eosinofiel necrotisch materiaal met centraal aanwezigheid van een syncytium met intranucleaire eosinofiele virale inclusies (zwarte pijlen).
——-
Auteurs: Han Versnaeyen en Philippe Gelaude