Gezonde Dieren
BLOG VOOR DIERENARTSEN
BLOG VOOR DIERENARTSEN
Een vleesvarken van 85 kilogram werd aangeleverd voor autopsie. Het dier was afkomstig van een bedrijf met een chronische hoestproblematiek en bleek in het diafragma een grote opening te hebben.
Links dorsaal in het diafragma was er een grote, goed afgelijnde opening aanwezig. Doorheen deze opening in het middenrif hadden zich de volledige maag, de milt, het duodenum en het proximale segment van het jejunum naar de linkerhelft van de thorax verplaatst (foto). De linkerlong was gecollabeerd, de rechterlong was oedemateus. De milt was gezwollen en gestuwd. Het segment van het jejunum had een duidelijke hemorrhagische infarcering omwille van afsnoering. Bijkomend vertoonde het abdominale deel van het jejunum een torsie van het mesenterium.
Op basis van de macroscopische bevindingen tijdens autopsie werd de diagnose van hernia diafragmatica gesteld. De scherpe aflijning van het letsel in het diafragma, met afwezigheid van bloedingen, was suggestief voor een aangeboren hernia.
Diafragmatische hernia’s komen sporadisch voor bij varkens. We onderscheiden een aangeboren en een verworven, traumatische vorm.
In de literatuur is sprake van een incidentie van 0,02% van de aangeboren vorm. Een erfelijke component lijkt aanwezig te zijn in sommige families met een hoge incidentie van deze vorm.
Bij de verworven vorm kan een vitamine E- of Selenium-deficiëntie een rol spelen.
Hernia diafragmatica is een levensbedreigende aandoening gezien ze leidt tot longcollaps en hypertensie. In aangeboren gevallen kan er hypoplasie van de longen aanwezig zijn.
De relatief lange overlevingsduur van het dier uit deze casus was vermoedelijk te wijten aan het feit dat de opening unilateraal was met unilaterale collaps van de longen. Gezien de vrij grote opening in het middenrif, was er verplaatsing van meerdere organen in de thorax mogelijk met uiteindelijk strangulatie van het jejunum en sterfte tot gevolg. De mesenteriumtorsie in dit geval was vermoedelijk secundair aan de tympanie in het darmkanaal ten gevolge van de obstructie ter hoogte van het proximale jejunum.
Foto: Overzichtsfoto van het karkas op autopsie. Zowel de maag (zwarte ster), milt, als een segment van het jejunum bevinden zich in de thoracale holte. De grens van het diafragma wordt aangeduid met de witte streep.
Auteur: Veronique Saey