Gezonde Dieren
BLOG VOOR DIERENARTSEN
BLOG VOOR DIERENARTSEN
Recent werden er bij DGZ biopten van een volwassen gesteriliseerde kattin (4 jaar 8 maanden oud) binnengebracht voor histopathologisch onderzoek. Deze biopten waren afkomstig van de tong. Het letsel was 4 maanden geleden ontstaan als een lineair ulcer en geëvolueerd naar papillomateuze woekeringen op de dorsale zijde van de tong (Figuur 1).
De biopten werden routinematig verwerkt in ons labo en ingebed in parafine. Er werden coupes gemaakt van 5 µm dik en deze werden gekleurd met een hematoxyline-eosinekleuring. Histologisch onderzoek toonde een vaag omschreven chronische, actieve ontstekingsreactie met infiltratief karakter tot in de diepe lagen van de tong.
De voornaamste letsels waren aanwezig onder het epitheel en bestonden uit meerdere haarden van hypereosinofiel materiaal (gedegenereerd bindweefsel, gekend als “flame figures”), omgeven door enkele meerkernige reuzecellen en eosinofielen (Figuur 2).
Deze letsels waren van mekaar gescheiden door fibrovasculair weefsel doorweven met een gemengd ontstekingsinfiltraat (waaronder een groot aantal mastcellen). Het weefsel vertoont multifocaal losmazige, mucineuze deposities met infiltratie van een gemengd ontstekingsinfiltraat.
Ook tussen de bovenliggende epitheelcellen waren er mastcellen aanwezig. Finaal zagen we hier en daar losliggende haarschachten met granulomateuze reactie en secundair etterige (bacteriële) ontsteking. Extra kleuring voor schimmels (PAS) was negatief.
Op basis van de histopathologische bevindingen kwamen we tot de finale conclusie van een eosinofiel granuloma met secundaire vreemd voorwerp reactie.
De aanwezigheid van de haarschachten kan geassocieerd worden met het grooming-gedrag bij de kat (zich netjes wassen/likken) waarbij de haren makkelijk in het beschadigde tongoppervlak doordringen en een secundaire ontstekingsreactie veroorzaken.
Figuur 1: Macroscopisch zicht op tong van patient (met dank aan en toestemming van de dierenarts). De papillomateuze woekeringen (2 kleine zijdelingse en 1 grotere centraal op rug van tong) zijn aangeduid met een ovaal.
Figuur 2: Microscopisch zicht van papillomateuze woekering op tong (* = oppervlakte epitheel). Aanwezigheid van de typische flame figures bestaande uit hypereosinofiel bindweefsel dat regelmatig omgeven is door reuzecellen (X) en eosinofielen. Het beeld is dat van een reeds chronische vorm van eosinofiel granuloma gezien de granuloomvorming rond de flame figures. Acute flame figures zijn voornamelijk omgeven door eosinofielen en histiocyten en pas in een later stadium komen de meerkernige reuzecellen.
Auteurs: Stefan Roels, Han Versnaeyen, Veronique Saey