Gezonde Dieren
BLOG VOOR DIERENARTSEN
BLOG VOOR DIERENARTSEN
Op 19 en 20 september werd de ‘11th European Veterinary Surveillance Network Meeting’ (EVSN) georganiseerd. Dit jaar streek deze internationale meeting neer op de site van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer, naar aanleiding van hun 100-jarig bestaan.
EVSN geeft de deelnemende landen (België, Nederland, Engeland, Frankrijk, Schotland, Noord-Ierland, Duitsland en Zwitserland) een platform om kennis te delen over monitoring en surveillance van dierziekten. Voor DGZ de gelegenheid bij uitstek om informatie uit te wisselen met buitenlandse collega’s en deze terug te koppelen naar de dierenartsen in het veld. Dierenartsen Koen De Bleecker en Tamara Vandersmissen, autopsiedierenarts Annelies Vandekerckhove en manager van de unit Gezondheidszorg Evelyne De Graef namen hieraan deel.
Op donderdag waren er voordrachten over monitoring en surveillance van dierziekten, onder andere aan de hand van post-mortem-evaluaties en -onderzoeken. Hieruit bleek dat diverse landen problemen ondervinden met het financieren van post-mortem-faciliteiten. Om kosten te besparen, worden de faciliteiten meer en meer gecentraliseerd. Ook het transport van kadavers naar deze faciliteiten is frequent een pijnpunt, onder meer door de uitgestrektheid van de gebieden bediend door kadaverophaaldiensten, een moeilijke geografische ligging enzovoort. Het centraliseren van de diensten maakt het er niet makkelijker op om de verder afgelegen gebieden te bedienen.
In Schotland zijn er daarom opleidingen voor dierenartsen in het veld: onder begeleiding van een veterinair patholoog leren deze dierenartsen om zelf post-mortem-evaluaties en monsternames uit te voeren op de bedrijven. Een andere oplossing die werd aangehaald, is om te werken met verzamelpunten voor kadavers, en de kadavers vervolgens met een koelwagen naar de post-mortem-faciliteit te transporteren.
In vergelijking met diverse andere landen kan DGZ hier in Vlaanderen een uiterst efficiënte werking van de autopsiezaal garanderen, enerzijds door de efficiëntie van de kadaverophaaldienst en anderzijds door de beperkte oppervlakte die we moeten bedienen. De toename van het aantal files blijft echter een aandachtspunt in Vlaanderen.
Donderdagnamiddag was er een interessante workshop rond het onderwerp One Health, een aanpak die gebaseerd is op een betere samenwerking en communicatie tussen de diverse sectoren met als doel een betere volksgezondheid. Prof. Dr. Roel Coutinho (arts, medisch microbioloog en voormalig directeur van het Centrum Infectieziektenbestrijding in Nederland) gaf toelichting bij de One Health structuur in Nederland. Daarna werd aan de hand van een case van West Nile Virus een discussie op gang gebracht over de One Health-structuur en -werking in de diverse deelnemende landen.
De algemene conclusie was dat de samenwerking tussen humane en veterinaire diensten nog lang niet optimaal is en dat er in alle landen nog veel ruimte voor verbetering is, zodat bedreigingen voor dier- en volksgezondheid sneller kunnen worden opgepikt.
Vrijdag gaf Susanna Williamson, dierenarts en hoofd van de Pig Expert Group, een voordracht over de surveillance van varkensziekten in Groot-Brittannië. Zij ging dieper in op de ontdekking van een nieuw circovirus in 2016, porciene circovirus-3 (PCV-3). Bij het onderzoeken van de rol van dit virus in klinische ziekte had de groep vastgesteld dat dit virus geassocieerd kan worden met doodgeboorte, misvorming van de ledematen en neurologische afwijkingen in jonge biggen. Dit was interessant voor ons aangezien PCV-3 recent ook voor het eerst werd aangetoond in België. Hou onze nieuwsbrief in de gaten voor meer info hierover.
Evelyne De Graef kwam op vrijdag als eerste spreker aan de beurt. Zij gaf een preview van de bedrijfsgezondheidsplan-applicatie die in ontwikkeling is en die binnenkort door een pilootgroep van dierenartsen in samenwerking met verschillende veehouders wordt uitgetest.
Koen De Bleecker gaf toelichting bij de recente gevallen van besnoitiose in de lente van 2019 in België. De boodschap was dat er nood is aan een betere monitoring van ingevoerde dieren uit besmette regio’s in Europa en daarbuiten.
De voordracht van Tamara Vandersmissen handelde over de uitbraak van een laagpathogene aviaire influenzastam (H3N1) in de Belgische pluimveesector in het voorjaar van 2019. Ze beschreef de histologische en macroscopische letsels die werden teruggevonden bij het pluimvee dat werd aangeboden voor autopsie in DGZ en zoomde in op het epidemiologisch onderzoek dat werd gevoerd.
Ook de Afrikaanse varkenspest die in september 2018 werd vastgesteld bij wilde everzwijnen in de provincie Luxemburg kwam aan bod. Annelies Vandekerckhove gaf een update van de situatie in België en lichtte toe welke maatregelen ons land nam in de wilde everzwijnpopulatie en de sector van de gedomesticeerde varkens, om een dam op te werpen tegen de ziekte.
Auteur: Annelies Vandekerckhove