Gezonde Dieren
BLOG VOOR DIERENARTSEN
BLOG VOOR DIERENARTSEN
Een biopt van een schaap genomen ter hoogte van de muco-cutane overgang bereikte ons laboratorium voor histologisch onderzoek. Het dier werd verdacht van Ecthyma contagiosa gezien de aanwezigheid van korstvormige letsels rondom de muil.
Moleculair onderzoek van het letsel was positief voor parapoxvirus.
Histologisch onderzoek van het letsel toonde een hyperplastische, proliferatieve mucosa waarbij meerdere epitheelcellen een gezwollen aspect met pyknotische kern (ballonerende degeneratie) vertoonden (Foto 1). Typische, eosinofiele, cytoplasmatische inclusies werden meermaals opgemerkt (Foto 2). Deze letsels zijn compatibel met een infectie met het Orf-virus (parapoxvirus) of Ecthyma contagiosa.
Ecthyma contagiosa of zere bekjes komt frequent voor bij zowel schapen als geiten. Alle leeftijdsgroepen kunnen worden besmet maar de ziekte komt voornamelijk voor bij lammeren.
Typisch ontstaan er korstige letsels op zones zonder wol. Voorkeursplaatsen zijn de muil, rond geslachtsopeningen, de uier en de klauwen.
Kreupelheid, mastitis en een verminderde voederopname zijn mogelijke gevolgen. Doorgaans genezen deze letsels binnen 4 weken maar bij een secundaire bacteriële infectie kan het herstel veel meer tijd vergen.
De ziekte is erg besmettelijk en kan zich bijgevolg snel doorheen de kudde verspreiden. Het virus is ook zeer resistent en blijft dan ook lang aanwezig in de korsten. Het is aangeraden om de aangetaste dieren te scheiden van de kudde.
Belangrijk om te weten is dat het om een zoönotische ziekte gaat!
Foto 1: Hyperplastische mucosa met ballonerende degeneratie.
Foto 2: Eosinofiele, intracytoplasmatische inclusies.
Auteurs: Veronique Saey en Han Versnaeyen