Elk jaar maakt DGZ gedetailleerde activiteitenverslagen over de autopsiewerking. Deze verslagen geven voor elke diersoort een overzicht van de meest voorkomende doodsoorzaken of letsels per leeftijdscategorie. De verslagen voor 2018 zijn nu beschikbaar op de website van DGZ.
De voorbije jaren zagen we een geleidelijke stijging zowel van het aantal autopsieverslagen als van het aantal onderzochte dieren, wat de epidemiologische bewaking ten goede komt. In 2018 werden net geen 10.000 dieren onderzocht. 3627 van deze lijkschouwingen gebeurden binnen het abortusprotocol voor rundvee en kleine herkauwers; de overige lijkschouwingen in het kader van algemene diagnostiek, epidemiologische bewaking, Veepeiler, enz. Een dierenarts veterinaire pathologie verricht bij deze categorie lijkschouwingen een grondige postmortale evaluatie van het kadaver en stelt vervolgens op basis van de aangeleverde anamnese en de macroscopische letsels een voorlopige diagnose. Gepaste monsternames en aanvullende onderzoeken zijn meestal nodig om deze diagnose te bevestigen.
Rundvee
- Bij rundvee was enteritis in 2018 opnieuw de belangrijkste doodsoorzaak. Dit is te wijten aan het feit dat kalveren jonger dan 1 maand, die nu eenmaal gevoelig zijn voor enteritis, het grootste aandeel vormen van de runderen die aangeboden worden voor autopsie.
- De tweede meest voorkomende doodsoorzaak was pneumonie. In de meeste gevallen ging het om een menginfectie met verschillende kiemen.
- Bij volwassen runderen zagen we een toename van het aantal sterftes veroorzaakt door verbloeding. Dit is toe te schrijven aan de stijging van het aantal lijkschouwingen in het kader van verzekeringsdossiers, in het geval er sterfte optreedt na het uitvoeren van een keizersnede.
Varkens
- In september 2018 brak in ons land Afrikaanse Varkenspest (AVP) uit bij everzwijnen. Naar aanleiding daarvan dienen varkens, voor de start van een behandeling, onderzocht te worden voor dit virus via PCR. In het kader van de verhoogde waakzaamheid zijn er vanaf september tal van varkens binnengebracht om AVP als diagnose uit te sluiten. Gelukkig was er tot dusver geen enkel varken dat positief tekende.
- Pneumonie was ook in 2018 de belangrijkste veroorzaker van sterfte, gevolgd door enteritis.
- Opvallend was een stijging van het aantal gevallen van PDNS (porciene dermatitis en nefropathie syndroom) bij zware vleesvarkens. PDNS wordt geassocieerd met PCV2. In de helft van de gevallen werd een PCR voor PCV2 uitgevoerd en deze was telkens sterk positief, met een kwantitatieve waarde variërend van 1011 tot 1013 copies/g.
Kleine herkauwers
- In 2018 was een parasitaire infestatie met voorsprong de belangrijkste doodsoorzaak bij kleine herkauwers; coccidiose en lebmaagstrongylose met bijbehorende anemie werden het meest aangetoond.
- Daarnaast kwamen pleuropneumonie veroorzaakt door Mannheimia haemolytica en meningitis/encephalitis veroorzaakt door Listeria monocytogenes frequent voor.
Pluimvee
- Bacteriële sepsis was zowel bij nutsdieren als bij hobbypluimvee de voornaamste doodsoorzaak in 2018.
- Verder werden er 116 inzendingen onderzocht in het kader van screening voor aviaire influenza omwille van verhoogde sterfte of het optreden van symptomen die hier mogelijk aan gelinkt kunnen worden. Naast de screening voor aviaire influenza, werden deze dieren eveneens onderzocht op Newcastle disease (NCD). In totaal waren 8 dossiers positief voor Newcastle Disease van het velogene pathotype. Van de inzendingen met betrekking tot het onderzoek naar aviaire influenza was geen enkel geval positief.
De volledige verslagen voor de verschillende diersoorten vindt u op de website van DGZ.
