Gezonde Dieren
BLOG VOOR DIERENARTSEN
BLOG VOOR DIERENARTSEN
Telkens een stal, afdeling of compartiment leegkomt, moet deze gereinigd en gedesinfecteerd worden. Zo beperk je het risico op spreiding van pathogenen die achterblijven in de omgeving naar de volgende diergroep.
Het reinigen is een onmisbare eerste stap om tot een propere omgeving en een reductie van het aantal pathogenen te komen. Ontsmetting is enkel zinvol wanneer er een grondige reiniging aan is voorafgegaan.
Is de stal na reinigen visueel proper en werden geen onderdelen vergeten? Dan kan je starten met het desinfecteren.
Er zijn echter heel wat verschillende middelen beschikbaar voor het desinfecteren van stallen en elk middel heeft bepaalde eigenschappen. Een goed middel zou aan volgende eigenschappen moeten voldoen:
De meeste commerciële ontsmettingsmiddelen bevatten meerdere actieve bestanddelen waardoor het product werkzaam is in verschillende omstandigheden en tegen een breed spectrum aan organismen. Naast de actieve bestanddelen bevatten deze middelen meestal ook een aantal additieven om de nadelige effecten van de actieve bestanddelen, zoals corrosie en gevoeligheid aan waterhardheid, te beperken.
Tabel 1: Overzicht van veel gebruikte klassen van actieve bestanddelen voor desinfectie van stallen en hun voornaamste eigenschappen
Het resultaat dat met een ontsmettingsmiddel behaald kan worden, is niet alleen afhankelijk van de eigenschappen van de actieve bestanddelen maar ook van de manier waarop het gebruikt wordt.
Hou zeker rekening met volgende factoren bij het gebruik van ontsmettingsmiddel want deze hebben een belangrijke invloed op het effect ervan:
Volg altijd de voorschriften van de fabrikant. Houd ook rekening met het feit dat de voorwaarden meestal gelden in ideale omstandigheden. Wanneer onvoldoende gereinigd is en er bijgevolg nog organisch materiaal of andere beïnvloedende factoren aanwezig zijn, kan dit het effect van het ontsmettingsmiddel beïnvloeden, ook als de aanbevolen concentratie wordt gerespecteerd.
Het effect van reinigen en ontsmetten kan op verschillende manieren worden nagegaan. Een vaak gebruikte, eenvoudige, snelle en niet kostelijke methode is het nemen van hygiënogrammen. Hiermee kan een inschatting worden gemaakt van de overgebleven bacteriële contaminatie in de omgeving na ontsmetting. Afhankelijk van het aantal kolonievormende eenheden die worden geteld, krijgt elke plaat een score die gaat van 0 (geen) tot 5 (ontelbaar). Er moet steeds gestreefd worden naar een zo laag mogelijke score. Het is aangeraden om minstens onder score 2 te blijven. Een hogere score kan wijzen op een onvoldoende effect van de ontsmetting en is een reden om op zoek te gaan naar de oorzaak hiervan.
—–
Auteur van dit artikel: Charlotte Brossé