Gezonde Dieren
BLOG VOOR DIERENARTSEN
BLOG VOOR DIERENARTSEN
DGZ onderzocht op autopsie een acuut gestorven kalf van twee maanden oud. Het dier stierf als gevolg van een caecumtorsie.
Acute caecumtorsie met hemorragische infarcering en necrose van de caecumtop. Bijkomend was er een beginnende secundaire fibrineuze peritonitis.
Caecumdilatatie en -torsie komen niet zo vaak voor bij herkauwers. Het wordt meestal geassocieerd met ileus als gevolg van rantsoenwijzigingen of eventueel mineralendeficiëntie zoals hypocalcemie.
In een eerste stadium dilateert het met water gevulde caecum. Passage van de darminhoud is dan meestal nog mogelijk. Vervolgens ontstaat er een torsie die de darmpassage fysisch verhindert. Uitwendig is dit te zien aan de opzetting van het caudale deel van de rechter hongergroeve. Bij auscultatie zijn er pinggeluiden te horen. Bijkomende diagnostische onderzoeken zijn rectaal onderzoek en echografie.
Aangezien bij torsie de dunwandige venen afgesnoerd worden, zien we op autopsie een hemorragische infarcering. Sterfte is meestal te wijten aan toxemische shock.
Een torsie is in principe te behandelen door middel van laparotomie met caecotomie.
——-
Auteurs: Han Versnaeyen en Evelien Forrez