Gezonde Dieren
BLOG VOOR DIERENARTSEN
BLOG VOOR DIERENARTSEN
Onze autopsiedierenartsen Veronique Saey en Marieke Strubbe namen van 29 tot 31 mei deel aan de tweede Davis-Thompson Foundation Eastern European veterinay pathology meeting. De focus van dit congres, dat dit jaar plaatsvond in Ljubljana (Slovenië), lag vooral op ziekten en diagnostiek bij runderen en kleine huisdieren. Een ander onderwerp dat uitgebreid aan bod kwam, was de forensische pathologie, een tot dusver minder gekende discipline in de diergeneeskunde.
De voordracht van Fabio Del Piero, professor aan de Louisiana State University in de Verenigde Staten, was zonder meer indrukwekkend te noemen. Hij gaf een uitgebreide kijk op de runderpathologie en liet de meest uiteenlopende onderwerpen de revue passeren: toxische planten, oorzaken van abortussen en perinatale sterfte, ziekten van het ademhalings- en het gastro-intestinaal stelsel, specifieke aandoeningen bij kalveren enz. – veelal nieuwe onderwerpen voor ons. Gezien zijn jarenlange ervaring beschikt professor Del Piero over een imposante collectie aan beeldmateriaal die hij graag met ons deelde.
Simon Priestnall, professor en kliniekhoofd pathologie aan de Royal Veterinary College in London, gaf een beknopt overzicht van de meest voorkomende infectieuze ziekten bij honden en katten, met bijzondere aandacht voor het gastro-intestinaal stelsel. Uit zijn ervaring is – verrassend genoeg – gebleken dat liefst 50% van de intestinale biopten een normaal histologisch beeld vertoont.
Een andere voordracht die we interessant vonden, was er een over de associatie tussen pulmonale hypoplasie en anasarca (extreem gegeneraliseerd oedeem) bij kalveren van het Sloveense Cika-runderras. Bij de kalveren onderzocht binnen deze case bleek een hoge inteeltgraad aan de basis te liggen van deze problemen.
Tijdens de meeting hebben we onder andere kennis kunnen maken met de forensische pathologie, iets waar we in de autopsiezaal bij DGZ minder ervaring mee hebben. Ook in het buitenland staat de forensische pathologie in de diergeneeskunde nog in haar kinderschoenen en zijn er weinig specialisten in de materie. Uitzonderingen op deze regel zijn Alexander Stoll, hoofd Pathologie van de University of Surrey, en Harriet Brooks Brownlie van de University of Bristol. Zij lieten ons meekijken achter de schermen van DNA-onderzoek, ontbinding, steekwonden, stomp trauma, misbruik en kogelwonden…
Op dit terrein zijn er nog veel groeimogelijkheden, maar door de delicaatheid en het soms wrede karakter van dergelijke gevallen moet je hiervoor sterk in je schoenen staan.
Onze autopsiedierenartsen Marieke Strubbe en Veronique Saey volgden de veterinaire pathologiemeeting op de faculteit diergeneeskunde van de universiteit van Ljubljana.