Gezonde Dieren
BLOG VOOR DIERENARTSEN
BLOG VOOR DIERENARTSEN
Recent werden bij DGZ twee zuigende biggen met opgezette gewrichten aangeboden voor autopsie.
Bij een van de biggen waren de gewrichten opgezet ter hoogte van de voorpoot, bij het andere was dit ter hoogte van de achterpoten. Met de incisie werd ettervorming gezien in de opgezette gewrichten.
Foto 1: Opgezette rechtercarpus t.o.v. linkercarpus
Foto 2: Ingesneden carpaalgewricht: purulente artritis
Foto 3: Bilateraal opgezette tarsi
Foto 4: Ingesneden tarsaalgewricht: purulente artritis
Macroscopisch was het duidelijk dat het ging om een artritis. Bij verdere inspectie werd er ook een purulente artritis ter hoogte van de linkerheup opgemerkt. De huid bij deze gewrichten werd van vuil ontdaan, ontsmet en daarna ingesneden. Per big werd er een swab genomen voor verder bacteriologisch onderzoek.
Uit deze gewrichten werd Streptococcus dysgalactiae subspecies equisimilis en Staphylococcus hyicus geïsoleerd. Daarnaast werden er ook swabs in bewaring genomen voor eventueel extra PCR-onderzoek (H. parasuis, M. hyosynoviae en M. hyorhinis).
Foto 5: Purulente artritis t.h.v. linker heupgewricht
(Huid)wonden, tonsillen en navel kunnen een ingangspoort zijn. De bacterie kan door stressfactoren, onderliggende virale infecties of een te lage colostrumopname doorbreken in de bloedbaan en een septicaemie veroorzaken bij zuigende biggen. Via de bloedbaan bereikt de kiem de gewrichten.
Bij zuigende biggen werd in 2019 voornamelijk S. suis geïsoleerd uit aangetaste gewrichten. Als de biggen behandeld zijn met antibiotica kan het zijn dat er geen bacteriologische isolatie is (hier gerapporteerd als ‘geen’).
Tabel 1: Overzicht van de geïsoleerde kiemen uit aangetaste gewrichten bij zuigende biggen in 2019
Naast de kiemen in tabel 1 kunnen ook volgende kiemen artritis veroorzaken: Erysipelothrix rhusiopathiae, Escherichia coli, Haemophilus parasuis, Mycoplasma spp., Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Brucella suis en Trueperella pyogenes.
Auteur: Emily Rolly