Gezonde Dieren
BLOG VOOR DIERENARTSEN
BLOG VOOR DIERENARTSEN
Op 13-14 oktober 2022 vond in Brussel het 26ste congres van de Belgian Society for Food Microbiology (BSFM) plaats. Dit evenement kon opnieuw op een ruime belangstelling rekenen met dagelijks meer dan 200 bezoekers. Op het programma stonden een reeks interessante lezingen door nationale en internationale sprekers. Daarnaast kregen jonge onderzoekers de kans om hun poster voor te stellen. In dit artikel delen we graag enkele belangrijke inzichten.
Na een algemene verwelkoming en inleiding door Herman Diricks (FAVV), gaf Dr. Lieve Herman (ILVO) toelichting bij recente rapporten van de European Food and Safety Authority (EFSA) en dossiers van het wetenschappelijk comité.
Zij wist onder meer te vertellen dat de houdbaarheid van gehakt vlees ter hoogte van de operator behouden blijft op 48 uur. Langere bewaring bij 4 °C geeft in 30% van de gevallen aanleiding tot bederf. Ze wees ook op enkele opmerkelijke resultaten van het zoönoserapport van 2020. Daaruit blijkt dat het percentage positieve testen bij officiële controles hoger ligt dan de resultaten van de autocontrole.
Dr. Herman wees er verder op dat er op Europees vlak veel aandacht blijft uitgaan naar antibioticaresistentie. Vanuit de humane geneeskunde heerst er vooral bezorgdheid rond carbapenemase, ESBL en fluoroquinolone resistentie, evenals MRSA en vancomycine resistente enterokokken.
Daarna was het de beurt aan Judith Huygens (ILVO) die een heel interessante lezing gaf over de overdracht van antibioticaresiduen en antibioticaresistente bacteriën van mest naar prei. Kalvermest bevat namelijk dikwijls antibioticaresiduen en multiresistente E. coli; en dit in een hogere mate dan mest van volwassen runderen, wat vermoedelijk te correleren valt aan het feit dat er in de kalversector meer antibiotica worden ingezet. Bij een laboratoriumexperiment waarbij prei wordt bemest met hoge concentraties antibioticaresiduen zijn er echter geen residuen waargenomen in de prei en is er ook geen verhoogde resistentie.
De voordracht door Dr. Bavo Verhaegen (Sciensano) rond het gebruik van whole genome sequenering in de levensmiddelenmicrobiologie kon eveneens op veel belangstelling rekenen. Hij gaf aan dat deze snel evoluerende techniek nieuwe uitdagingen met zich meebrengt, niet alleen op technisch vlak, maar ook op het gebied van interpretatie van de resultaten. Belangrijk is om per bacteriespecies een goede kennis op te bouwen rond de evolutie binnen het species, om te evalueren of het om dezelfde stam gaat, dan wel om een andere.
Dr. Koen De Reu (ILVO) gaf een heel praktische uiteenzetting over het beoordelen van de hygiëne aan de hand van ATP-metingen, en het belang van omgevingsbemonstering in een productieproces.
Ook de uitbraak van Salmonella in de chocoladefabriek Ferrero begin dit jaar passeerde de revue. Dr. Laurence Delbrassinne (Sciensano) gaf toelichting bij de duidelijke link die werd vastgesteld tussen de humane stammen en deze geïsoleerd in de chocolade.
Na een voordracht door Prof. Marc Heyndrickx (UGent) en Prof. Jacques Mahillon (UCL) over de nieuwe taxonomie en classificatie van Bacillus cereus, betrad Prof. Richard Ducatelle (UGent) als laatste spreker het podium. Hij bracht een heel interessante lezing rond het microbioom van de kip en wat we hieruit kunnen leren in een one health context. Hij wees op het belang van vezels in het dieet. Vezels stimuleren namelijk de groei van butyraatproducerende bacteriën in de darm. Butyraat op zijn beurt zou de virulentiegenen expressie van Salmonella verlagen en bovendien de kolonisatie in de caeca verminderen.
Afspraak volgend jaar voor het 27ste congres levensmiddelenmicrobiologie dat plaatsvindt op 12-13 oktober 2023!
Auteur: Nadine Botteldoorn