Gezonde Dieren
BLOG VOOR DIERENARTSEN
BLOG VOOR DIERENARTSEN
Op 7 en 8 oktober vond in Brussel de 25ste meeting van de Belgian Society for Food Microbiology (BSFM) plaats. Het programma omvatte nationale en internationale lezingen, en ook een selectie van posters gebracht door jonge onderzoekers. Het congres telde ongeveer 230 bezoekers per dag.
Na een algemene verwelkoming en inleiding door DVM J.F. Heymans nam dr. Herman het woord. Zij gaf toelichting bij de recente rapporten van EFSA, waaronder het zoönoserapport van 2019. Dit wijst op een stijgende trend in het aantal humane STEC-infecties; het aantal listeriosen blijkt daarentegen gestabiliseerd te zijn. Op het gebied van antibioticaresistentie zien we bij de indicatororganismen zoals E.coli een toename van het aantal gevoelige kiemen, wat een gunstige evolutie is.
Het rapport bevat verder ook adviezen voor de bewaring van verse vis en het nam de veiligheid van het gebruik van micro-organismen in de agri-food sector onder de loep, de levende organismen en hun DNA.
Professor Devlieghere gaf een lezing rond het bepalen van de houdbaarheid van levensmiddelen en de methodes die men hiervoor kan hanteren. De challenge-testen met een cocktail aan micro-organismen zouden hiervoor het meest geschikt zijn, maar hieraan hangt natuurlijk een stevig prijskaartje.
Dr. Zwietering uit Nederland gaf een heel interessante lezing over microbiologische criteria en de monstername plannen zoals beschreven in de wetgeving 2073/2005. “Niet gevonden betekent niet dat de kiemen afwezig zijn, en een nulrisico bestaat niet; daar dienen we steeds rekening mee te houden,” aldus dr. Zwietering.
Prof. Jacxsens en dr. De Reu gaven een duolezing over het belang van omgevingsbemonstering op levensmiddelenbedrijven, toegespitst op Listeria monocytogenes. In meer dan 70% van de monsters genomen in de omgeving tijdens de productie van levensmiddelen, kon L. monocytogenes worden aangetoond. Dit staat in fel contrast met de resultaten van de autocontroles van deze bedrijven zelf, waarbij maar in 1 à 2% van de gevallen L. monocytogenes wordt gevonden.
Dr. Botteldoorn (DGZ) gaf een overzicht van de Salmonellaproblematiek in de pluimveeketen. Met vaccinatie kunnen goede resultaten bereikt worden, maar door persistentie van de kiemen op de bedrijven is het soms toch moeilijk om de Europese normen te halen.
Nog meer onderwerpen die de revue passeerden:
Auteur: Nadine Botteldoorn